Home >> Category >> Tags >> Southern Gas Corridor

Southern Gas Corridor

Tackling gender inequality at the EU’s flagship energy project

It is fitting that we use today to reflect on the European Investment Bank’s new Strategy on Gender Equality and Women's Economic Empowerment: 8 March is International Women’s Day. Adopted at the beginning of this year, the strategy complements the bank’s existing social policy and reflects the equality principle of the EU Charter of Fundamental Rights.


TAP in Albania

Source: Mariglen Bita, Korca TV

Organizata joqeveritare Bank Watch Network po kryen nje vizite dhe inspektim ne vendin tone per te pare nga afer zbatimin e projekteve madhore me impakt ne ekonomi. Sipas perfaqesuesve te kesaj organizate eshte mjaft e rendesishme qe gjate implementimit ne terren te projekteve madhore dhe afatgjata te merren parasysh interesat e banoreve dhe qytetareve per tu ofruar atyre zgjidhje te qendrueshme.

Kredia 1.5 miliardë euro; organizatat mjedisore kundërshtojnë financimin e gazsjellësit TAP

Source: Besar Likmeta, Reporter.al

CEE Bankwatch, një rrjet organizatash mjedisore në Europën Qendrore dhe Lindore, i ka kërkuar bankave Europiane për zhvillim të mos e financojnë projektin e gazsjellësit TAP, duke cituar kompensimin e padrejtë të qytetarëve shqiptarë të prekur nga projekti – të cilën ato e cilësojnë si të panevojshëm për sigurinë energjetike të Europës.

Të hënën presidenti i Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim Suma Chakrabati do të vizitojë Tiranën, ndërkohë që BERZH po vlerëson një kredi prej 1.5 miliardë euro për Gazsjellësin Trans Adriatik, TAP, – kredia më e madhe në historinë e bankës.

Europe's Keystone XL: Planned gas pipeline is reckless

The Southern Gas Corridor risks locking in higher fossil fuel dependence and wasting colossal amounts of public money.


Guest post: Walking the line

Plans for the Southern Gas Corridor / Euro-Caspian Mega Pipeline will solidify the west's dependence on fossil fuels and authoritarian regimes. A new web documentary shows why we should stop and think.


Do not fund Southern Gas Corridor with EU money

The flashbulbs at Azerbaijan’s official photo opportunities should not blind Europe’s leaders to the country’s accelerated descent into authoritarianism, writes Xavier Sol.


“Non finanziate TAP”: 27 organizzazioni europee scrivono alla BEI

Source: Marcello Greco, Tagpress.it

Tra i firmatari anche Comitato No TAP e Re:Common. “Progetto in violazione dei diritti umani”, motivi fiscali, strategici, ambientali, climatici, democratici e politici alla base della richiesta.

European funding for a Lukoil gas project in Azerbaijan tramples the EU's commitment to both climate action and human rights

A USD 500 million loan for the share of Russian gas giant Lukoil in a major gas project in Azerbaijan has been approved yesterday by the Board of Directors of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Yet, the decision will significantly hinder Europe's commitments to decarbonise as well as to advance democracy.

Syndicate content