Home >> Our Work >> Energy lending in south-eastern Europe

Energy lending in south-eastern Europe

South-eastern Europe is riddled with poor planning and corruption in the energy sector and its governments are proving slow to react to the challenges and opportunities offered by the decarbonisation agenda.


Above: planned coal power plants in south-eastern Europe

This should be an opportunity for international lenders like the EBRD, the EIB and the World Bank to promote energy efficiency and sustainable renewables to shift the region's energy sectors towards lower carbon emissions.

So far, however, it is only happening in a few positive exceptions as our study and the projects that we monitor show.

Infographic
The damaging Projects of Energy Community Interest (click to see full size)

Note: This infographic is out of date. It contains projects that were not accepted as priority projects. For comparison, see the final list of approved PECIs.

The European Energy Community


The European Energy Community was established between the EU and a number of third countries in order to extend the EU internal energy market to south-eastern Europe and beyond. (Members include the EU, Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Macedonia, Montenegro, Serbia, Moldova, Kosovo, plus Ukraine.)

The Community's priority projects, however, are set to include several environmentally damaging coal and hydropower projects that will be fast-tracked for financing over the next years.

Read more:
Dirty power plants in Europe's Neighbourhood set to become EU priority
Press release | October 22, 2013

Western Balkans and Ukraine: EC-backed Energy Community to prioritise coal plants that threaten EU long-term climate targets (pdf)
Briefing | October 22, 2013

 

 

Related news


Bankwatch in the media | August 3, 2016

[...]

Energy & climate
Blog entry | August 1, 2016

Just as everyone else was going on holiday, on Friday night the Montenegrin parliament approved two decisions laying the ground for the controversial Pljevlja II lignite power plant. But a look at the project documentation released by the government shows that the project’s economics only add up with some giant leaps of faith.

Energy & climate
Bankwatch in the media | July 27, 2016

CEE Bankwatch, një rrjet organizatash mjedisore në Europën Qendrore dhe Lindore, i ka kërkuar bankave Europiane për zhvillim të mos e financojnë projektin e gazsjellësit TAP, duke cituar kompensimin e padrejtë të qytetarëve shqiptarë të prekur nga projekti – të cilën ato e cilësojnë si të panevojshëm për sigurinë energjetike të Europës.

Të hënën presidenti i Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim Suma Chakrabati do të vizitojë Tiranën, ndërkohë që BERZH po vlerëson një kredi prej 1.5 miliardë euro për Gazsjellësin Trans Adriatik, TAP, – kredia më e madhe në historinë e bankës.

EBRD
Energy & climate
Bankwatch in the media | July 26, 2016

Ako će cijena izgradnje biti 321 milion eura, ako će Crna Gora odložiti plaćanje ugljen-dioksida do 2026. godine, ako će cijena struje značajno rasti, ako će cijene CO2 rasti sporije nego očekivano, ako će se troškovi proizvodnje uglja smanjiti na 17,5 eura po toni u sledećih 10 godina i ako se ne plaća PDV na opremu i izgradnju, onda će Pljevlja 2 možda biti isplativ, kazala ja predstavnica CEE Bankwatch Network Pipa Galop

Energy & climate
Bankwatch in the media | July 25, 2016

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da je studija Deloita uzela u obzir i najnepovoljnije varijante, odgovarajući na tvrdnje nevladinog sektora da je drugi blok Termoelektrane neisplativ.

„Sve varijante pokazuju da je projekat isplativ“, navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije.

Predstavnici civilnog sektora su jutros poručili da bi troškovi proizvodnje u Rudniku uglja morali da budu smanjeni, kako bi projekat gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja imao šansu da bude isplativ.

Energy & climate