România, printre statele care pun frână combaterii încălzirii globale
29 January 2016, Transporter
Nouă state membre UE din Europa Centrală și de Est, printre care se numără și România, țin pe loc progresele realizate de blocul comunitar cu privire la combaterea încălzirii globale.
Conform unui studiu publicat de către organizaţiile de mediu Friends of the Earth Europe şi CEE Bankwatch Network, nouă state membre ale Uniunii Europene nu profită de posibilitatea de a utilizat fondurile UE pentru a investi în energia verde.
„Vedem cum fondurile UE sunt cheltuite în Europa Centrală şi de Est pentru cărbune, gaze naturale şi sisteme de transport învechite, ceea ce creşte dependenţa acestor state de combustibilii fosili, în dauna regenerabilelor şi a eficienţei energetice”, a declarat activistul de mediu Markus Trilling.
Oficialii europeni au semnat deja angajamente internaționale în ceea ce privește limitarea încălzirii globale la două grade. Context în care majoritatea statelor membre au promis să reducă emisiile de dioxid de carbon prin investiții în surse regenerabile.
Însă, autorii raportului atrag atenția asupra faptului că finanțarea oferită de Comisia Europeană pentru sectorele energiei și infrastructurii de transport allocate statelor din Europa Centrală și de Est, nu susțin astfel de proiecte. Un exemplu în acest sens sunt Polonia și Cehia oferă sprijin financiar pentru înlocuirea vehilor boilere cu unele modern. Asta în timp ce Estonia și Croația obțin fonduri pentru a-și extinde aeroporturile, fără a lua în considerare impactul asupra mediului.
În raport, reprezentanții organizaţiilor de mediu Friends of the Earth Europe şi CEE Bankwatch Network au analizat conduita mai multor state referitoare la investițiile în sectorul energiei regenerabile, printre care: Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia, Ungaria, România, Croaţia şi Cehia.