Statele din CEE nu investesc suficiente fonduri comunitare în energiile verzi
26 January 2016, Agrepres
Nouă state membre UE din Europa Centrală și de Est, printre care se numără și România, țin pe loc progresele realizate de blocul comunitar în combaterea încălzirii globale prin faptul că nu reușesc să investească fondurile oferite de Bruxelles pentru dezvoltarea energiilor regenerabile, arată un studiu publicat marți, informează DPA.
Raportul, elaborat de organizațiile de mediu Friends of the Earth Europe și CEE Bankwatch Network, susține că noile state membre nu profită de posibilitatea de a utiliza fondurile UE pentru a sprijini tranziția la energiile curate. ‘Vedem cum fondurile UE sunt cheltuite în Europa Centrală și de Est pentru cărbune, gaze naturale și sisteme de transport învechite, ceea ce crește dependența acestor state de combustibilii fosili, în dauna regenerabilelor și a eficienței energetice’, a declarat activistul de mediu Markus Trilling.
UE a semnat angajamentele internaționale vizând limitarea încălzirii globale la două grade, iar statele membre au promis la rândul lor să reducă emisiile de dioxid de carbon și să treacă la surse regenerabile. Însă autorii raportului susțin că finanțarea oferită de UE pentru sectoarele energiei și infrastructurii de transport sunt alocate în Europa Centrală și de Est pentru proiecte care nu susțin aceste obiective. De exemplu, Polonia și Cehia oferă sprijin financiar pentru înlocuirea vechilor boilere cu unele moderne în timp ce Estonia și Croația obțin fonduri de la UE pentru a-și extinde aeroporturile, fără a lua în considerare impactul asupra mediului.
Studiul analizează Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia, Ungaria, România, Croația și Cehia. Finanțarea venită de la Uniunea Europeană este responsabilă pentru o mare parte din investițiile în infrastructurile publice din statele membre din CEE.