Ucraina “ar putea încălca tratate nucleare europene”
30 September 2015, Radio România Actualitaţi
Asociaţia Bankwatch Romania şi guvernul ţării noastre atrag atenţia că Ucraina desfăşoară programe nucleare asupra cărora planează suspiciunea că încalcă tratatele internaţionale.
a începutul acestui an, Asociaţia Bankwatch a sesizat Ministerul de Externe şi Ministerul român al Mediului că, din 2010, Kievul lucrează la prelungirea duratei de viaţă a 15 reactoare nucleare, dar nu organizează consultări cu statele vecine, aşa cum s-a obligat prin tratate.
Mai mult, deşi programul are în parte finanţare europeană, Ucraina nu a informat suficient nici Bruxellesul despre paşii făcuţi.
Bogdan Isopescu a stat de vorbă cu Ana Maria Seman, de la Asociaţia Bankwatch România, managerul proiectului de monitorizare a Ucrainei în acest caz.
Ana Maria Seman: Ucraina, ca şi România, este semnatară a două convenţii internaţionale extrem de importante. Una dintre ele este Convenţia Espoo, care priveşte impactul transfrontalier de mediu, şi cea de-a doua este Convenţia Aarhus, care prevede participarea publicului la luarea deciziilor. Ucraina trebuie să declanşeze un proces de evaluare a impactului de mediu în context transfrontalier. Dacă sunteţi familiar cu cazul Bâstroe, e o situaţie asemănătoare, în care Ucraina trebuie să implice România, precum şi alte ţări vecine în consultări în legătură cu un posibil impact transfrontalier.
Reporter: Au pornit aceste consultări?
Ana Maria Seman: Ucraina nu a notificat România. Ministerul de Externe român, la cererea noastră, a cerut clarificări guvernului ucrainean prin intermediul ambasadei din Bucureşti, însă nu am primit încă niciun răspuns din partea guvernului ucrainean.
Reporter: Pe de altă parte, înţeleg că există o finanţare a Uniunii Europene către programul nuclear al Ucrainei?
Ana Maria Seman: Există o finanţare europeană, şi un împrumut de 300 de milioane de euro Ucrainei pentru acest program, cu condiţia ca Ucraina să respecte prevederile acestor tratate internaţionale.
Reporter: Mergând pe latura europeană a problemei, Ucraina nu informează Bruxellesul despre paşii pe care îi face?
Ana Maria Seman: Până în prezent, din informaţiile pe care le avem noi, BERD este satisfăcut cu paşii făcuţi de Ucraina, Ucraina realizează un fel de evaluare a impactului de mediu, dar după legislaţia ucraineană, nu după legislaţia europeană, care implică şi consultări cu ţările vecine.
Reporter: Există şi o întrebare ridicată de cei de la Bruxelles sau nu?
Ana Maria Seman: Da, există. Avem un grup de aproximativ 30 de europarlamentari, printre care şi unul român, care pun presiune atât pe instituţiile care finanţează o parte a programului nuclear, cât şi pe guvernul ucrainean. De asemenea, suntem în legătură cu Comisia Europeană. Acestea consideră că da, Ucraina trebuie să respecte aceste prevederi, însă nu există suficiente informaţii până în momentul de faţă că nu ar face-o.
Reporter: Cum s-a ajuns la acest proces, în care sunt implicaţi ecologiştii ucraineni de la Bankwatch?
A na Maria Seman: În luna mai, colegii noştri au făcut o declaraţie în care au specificat că Inspectoratul Nuclear de Mediu ucrainean nu a desfăşurat, nu a pus în aplicare 41 de măsuri de siguranţă necesare pentru a extinde durata de viaţă a unui reactor South Ukranian Reactor, iar Energoatom, compania de stat care operează reactoarele nucleare, i-au dat în judecată sub acuzaţia că o parte din aceste măsuri… că sunt informaţii false şi că o parte din aceste măsuri au fost implementate.
Reporter: Partea română cum reacţionează?
Ana Maria Seman: Ministerul Mediului luna trecută şi-a făcut clară poziţia: Ucraina trebuie să notifice România cu referire la planurile sale şi trebuie să implice România într-un proces de consultări transfrontaliere. Ucraina deja a extins durata de viaţă a trei reactoare nucleare fără analiza impactului de mediu transfrontalier.
Reporter: Cât de aproape sunt aceste reactoare de graniţa cu România?
Ana Maria Seman: Destul de aproape.
Institution: EBRD
Theme: Energy & climate
Location: Ukraine | Romania
Project: Zombie reactors in Ukraine
Tags: nuclear